ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έτσι θα προστατεύσουμε το αυτοκίνητο μας τον χειμώνα – Η οικονομική λύση και όσα πρέπει να ελέγχουμε  

Έτσι θα προστατεύσουμε το αυτοκίνητο μας τον χειμώνα – Η οικονομική λύση και όσα πρέπει να ελέγχουμε   

Άργησε, αλλά ήρθε. Ο λόγος για τον φετινό χειμώνα.

Τώρα που άρχισε να πέφτει η θερμοκρασία θα πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα για να υποδεχόμαστε κάποιες μέρες έντονα καιρικά φαινόμενα.

Το αυτοκίνητο επίσης χρειάζεται την προστασία του, για να μπορούμε να κινούμαστε τις δύσκολες αυτές μέρες και να είμαστε παράλληλα ασφαλείς στο δρόμο.

Συμβουλές που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια κατά τις μετακινήσεις, αλλά και την υγεία του οχήματος, έδωσε σε δηλώσεις του στο ThemaOnline ο αφυπηρετήσαντας μηχανολόγος μηχανικός Επίκουρος Καθηγητής στο ΤΕΠΑΚ, Λάζαρος Λαζαρή.

«Όλο το καλοκαίρι η τριβή με τα ελαστικά που τρώγονται, δημιουργεί μία πολύ λεπτή σκόνη η οποία μαζεύεται στους δρόμους και τους κάνει ολισθηρούς όταν βρέχει και πέφτουν οι θερμοκρασίες τον χειμώνα», είπε συγκεκριμένα.

«Φθείρονται τα ελαστικά και όλη αυτή η σκόνη μαζεύεται πάνω στο οδόστρωμα. Με τις βροχές οι δρόμοι γίνονται ολισθηροί με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι οδηγοί», εξήγησε.

Ελαστικά

Το σίγουρο είναι ότι ο χειμώνας φέρνει βροχές και τα ελαστικά είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να ελέγχουμε στο αυτοκίνητό μας.

«Αν τα ελαστικά είναι πολλών ετών, επιβάλλεται να αλλαχθούν, το ίδιο κι αν έχουν φθαρεί από τη χρήση. Παράλληλα το καλοκαίρι ο αέρας διογκώνεται και αυξάνεται η πίεση στα ελαστικά, ενώ όταν είναι χειμώνας μειώνεται ο όγκος του αέρα που έχουν μέσα διότι πέφτει η θερμοκρασία και πρέπει να βάζουμε περισσότερο αέρα», ανέφερε ο κύριος Λαζαρή.

«Κάτι που πρέπει επίσης να ελέγχουμε είναι το πέλμα του ελαστικού, το οποίο πρέπει να είναι αρκετά ψηλό, για να δίνει την ευκαιρία μέσα από τις αυλακώσεις που έχει, να μπαίνει το νερό που υπάρχει στους δρόμους και να φεύγει. Όταν τα ελαστικά τρώγονται και δεν υπάρχει μεγάλη αυλάκωση, δεν δίνουμε τον απαραίτητο χρόνο στο ελαστικό να μαζέψει εκεί το νερό και να φύγει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ελαστικό αντί να πατά στην άσφαλτο, να πατά πάνω στο νερό. Έτσι όταν χτυπήσουμε σε μία λίμνη νερού το αυτοκίνητο κουνιέται δεξιά-αριστερά και χάνουμε τον έλεγχο», συμπλήρωσε.

Επόμενη συμβουλή του κύριου Λαζαρή ήταν να «να ελέγχουμε τα υγρά του αυτοκινήτου, το υγρό των φρένων, αν έχουμε καμένες λάμπες καθώς και την ένταση και την κατεύθυνση των φώτων»

Μπαταρία

Όσο αφορά την μπαταρία, «τον χειμώνα συνήθως πέφτει η απόδοσή της και έτσι το αυτοκίνητο δυσκολεύεται να ξεκινήσει»

«Το λάδι επίσης μέσα στο αυτοκίνητο τον χειμώνα είναι πιο παχύρευστο με αποτέλεσμα η μπαταρία να δυσκολεύεται να ξεκινήσει τη μηχανή και να έχει και πιο χαμηλή τάση από ότι πρέπει», συνέχισε

«Συνήθως, κυρίως τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα δεν έχουν sparks, δεν δημιουργείται δηλαδή σπινθήρας για να γίνει ανάφλεξη του καυσίμου. Για αυτό το λόγο, το ψεκασθέν καύσιμο αυτοαναφλέγεται και δυσκολεύονται να ξεκινήσουν τα αυτοκίνητα»

Αυτό που πρέπει να κάνουμε, σύμφωνα με τον κύριο Λαζαρή,  «είναι να αφήνουμε το αυτοκίνητό μας τουλάχιστον πέντε λεπτά πριν το ξεκινήσουμε εάν είναι πετρελαιοκίνητο και 2-3 λεπτά εάν είναι με βενζίνη, ώστε να αρχίσει να κυκλοφορεί το λάδι μέσα στη μηχανή»

Φώτα

Ακόμη μία σημαντική παράμετρος που πρέπει να ελέγχουμε τον χειμώνα είναι τα φώτα.

«Ο φακός μπροστά στα φώτα των περισσότερων αυτοκινήτων θολώνει από τον ήλιο και πρέπει να καθαρίζονται», τόνισε ο αφυπηρετήσαντας μηχανολόγος μηχανικός.

Θέλοντας να δώσει μία δραστική αλλά οικονομική συμβουλή, ο κύριος Λαζαρή είπε συγκεκριμένα ότι «μπορούμε να βρούμε εύκολα τρόπους και από το διαδίκτυο για να τα καθαρίσουμε χωρίς να έχουμε μάλιστα και ιδιαίτερα έξοδα.

«Για παράδειγμα μπορείς να πάρεις οδοντόκρεμα και με ένα ρούχο να το τρίψεις στο σημείο που έχει θολώσει και θα παρατηρήσουμε ότι έχει γίνει πιο διαφανές. Χωρίς ζημιά στο φακό έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά.

Τζάμι αυτοκινήτου

Ακόμη ένα πρόβλημα που δημιουργείται τις πολύ κρύες μέρες του χειμώνα είναι η θόλωση και ο πάγος στο τζάμι τα πρωινά.

Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τον κύριο Λαζαρή, «πρέπει να περιμένουμε πριν οδηγήσουμε να καθαρίσει το τζάμι με το κατάλληλο κουμπί και αν έχει κάνει πάγο να έχουμε μαζί μας μπουκάλια με νερό ή ακόμα νερό με υγρό των πιάτων για να μπορούμε να το βοηθήσουμε να διαλυθεί πιο εύκολα»

Καταλήγοντας, επισήμανε πως «είναι πολύ σημαντικό σε έντονα καιρικά φαινόμενα να οδηγούμε με χαμηλές ταχύτητες και αναμμένα φώτα, ακόμη και με τα φώτα κινδύνου»

«Να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, να είμαστε σε εγγρήγορση και να μην προσπερνάμε. Όποιος κάνει σιγά θα φτάσει γρήγορα», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βελτιωμένη η κατάσταση της υγείας του «Δημητρούι» - «Στο περίμενε» οι ανακριτές για κατάθεση

Θα καταταγείς στον στρατό; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις – Οι σημαντικές ημερομηνίες και οι εκπαιδεύσεις που θα ακολουθήσουν

Νέο «μέτωπο» για Οδ. Μιχαηλίδη - «Πυρά» από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Ιδρυμάτων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Πώς απαντά η Ελεγκτική

Σοβαρές καταγγελίες κατά αεροπορικών εταιρειών: Από καθυστερήσεις και βάρος αποσκευών μέχρι αλλαγές - Όσα πρέπει να ξέρετε

Τραγωδία στη Λεμεσό: Διενεργήθηκε η νεκροτομή στη σορό του άτυχου Βύρωνα Στυλιανού



Μονή Αββακούμ: «Σφραγισμένα χείλη» από την Ανακριτική Επιτροπή - «Ελπίζω να μην σκεφτούν κάτι τέτοιο» η τοποθέτηση Βαβούσκου

Μονή Αββακούμ: «Σφραγισμένα χείλη» από την Ανακριτική Επιτροπή - «Ελπίζω να μην σκεφτούν κάτι τέτοιο» η τοποθέτηση Βαβούσκου

Δεν έχουν καμία απάντηση για το Υπόμνημα γενικότερα, που κατέθεσαν στην Ανακριτική Επιτροπή της Εκκλησίας της Κύπρου και ούτε για το δεδικασμένο από τις αποφάσεις που εξέδωσε ο Μητροπολίτης Ταμασού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ και ερωτηθείς σχετικά ο εκ των δικηγόρων των πέντε μοναχών, που απαρτίζουν την αδελφότητα, Αναστάσιος Βαβούσκος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top